Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

κρυφό σχολειό: αλήθεια ή θρύλος;


Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

είμαστε... μια ωραία ατμόσφαιρα

Μιλήσαμε χτες στο μάθημα της Γεωγραφίας για την κυριολεκτική και μεταφορική σημασία της λέξης "ατμόσφαιρα". Ας απολαύσουμε το μικρό απόσπασμα από την ελληνική ταινία "Ο ατσίδας" με την παροιμιώδη πια φράση "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!"

η τρύπα του όζοντος από το 1980 ως το 2009

μια λύση... για την τρύπα του όζοντος

η ατμόσφαιρα της γης


Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

είμαστε και οι πρώτοι!


Η μαγεία των πρώτων αριθμών γοήτευσε και τον αρχαίο φιλόσοφο και μαθηματικό Ερατοσθένη. 'Ετσι επινόησε έναν τρόπο για να τους βρίσκει το περίφημο "κόσκινο του Ερατοσθένη" Παρακολουθήστε τον!
Διαγράφουμε τον αριθμό 1.
● Διαγράφουμε τα πολλαπλάσια του 2, εκτός από το 2.
● Διαγράφουμε τα πολλαπλάσια του 3, εκτός από το 3.
● Διαγράφουμε τα πολλαπλάσια του 5, εκτός από το 5.
● Διαγράφουμε τα πολλαπλάσια του 7, εκτός από το 7.
● Κυκλώνουμε όσους αριθμούς απέμειναν. 

Συνταγές από την αρχαία Ελλάδα

το λάδι στην αρχαία Ελλάδα

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

αρχαίων γεύσεις

Τι έτρωγαν άραγε οι αρχαίοι Έλληνες; Έτρωγαν υγιεινά; Ποιες ήταν οι συνήθειές τους την ώρα του φαγητού; Ποια σκεύη χρησιμοποιούσαν; Πόσα γεύματα είχαν; Υπάρχουν κοινά στοιχεία με τη σημερινή διατροφή των Ελλήνων; Από πού προμηθεύονταν τις τροφές τους; Πώς μαγείρευαν τις τροφές τους; Εν τέλει ποιο ήταν αυτό το περιβόητο "μυστικό της ευεξίας" τους; Ας χωριστούμε σε ομάδες και με λέξεις κλειδιά "διατροφή αρχαίων" ας  προσπαθήσουμε να το ανακαλύψουμε! Κάθε ομάδα θα δημιουργήσει τη δική της ηλεκτρονική παρουσίαση. Μην ξεχάσουμε στην τελευταία διαφάνεια να αναφέρουμε και τις πηγές (ηλεκτρονικές και μη) απ όπου πήραμε τις πληροφορίες μας!